Meny
 
Barnesko til skolestart

Nye barnesko til skolestart? Dette kan være lurt å tenke på.

Mindre oppfølging på skolen enn i barnehagen gjør at barna må være mer selvstendige, samtidig som behovene er mange og aktivitetsnivået høyt. Slik går du frem når du skal velge riktige sko til skolestart, og slik bevarer du skoene lenger.

Å investere i gode barnesko som passer barnet er en god investering i barnets føtter. De kan nemlig vokse så mye i løpet av en sesong, at en sko som passet i starten av sommeren, ikke lenger passer mot slutten av sommeren! I tillegg bruker et aktivt barn sko gjerne store deler av dagen, noe som også betyr at føttenes utvikling avhenger av skoene som blir brukt. Da er det fint å vite at man velger riktig sko som passer både barnets føtter og behov.

 

– Barn er gjerne i mer aktivitet enn hva voksne er gjennom en dag, og de ferdes både inne og ute. Bruker de innesko på skolen i tillegg, har de sko på seg minst 7–8 timer hver dag, forteller Sherri Grønvold hos Skoringen på Strømmen Storsenter.

Barn er også følsomme for trykk, og det er spesielt viktig å passe på at skoen er bred nok, noe butikkene på Strømmen Storsenter hjelper til med.

– Barnet bør prøve skoene hjemme innendørs før de begynner å bruke skoen, slik at dere er sikre på at skoen passer, sier Lisbeth Hagen hos Grensen sko. – Hos oss har vi alltid 10 dagers deponering slik at dette er mulig.

 

Så hvor begynner du når du skal kjøpe sko til skolestart? 

Skoletter 299,- fra Din Sko

Tekstilsko 299,- fra Din Sko

Sandal 299,- fra Din Sko

 

 

Mindre oppfølging enn i barnehagen

En viktig ting å tenke på er at oppfølgingen på skolen er mindre enn i barnehagen, med færre voksne per barn. Har du barn som begynner på skolen i år, er det heller ingen selvfølge at han eller hun har lært seg å knyte skoene selv. 

– De aller fleste barn er glad i borrelås og strikklisser, fordi det også går fort, slik at de kan løpe raskt ut i friminuttet, sier Lisbeth. – Noen sko har også en knapp på skolissene, hvor du trykker lissene ut og inn igjen etterpå, veldig enkelt!

 

 – På flere skoler er det påbudt med innesko, også på SFO. Da er det enten tøfler, sandaler eller enkle tøysko man ønsker seg. 

Sherri, Skoringen

 

 

Sko fra Skoringen

 

 

Deretter gjelder det å finne ut hvilke sko barnet ditt har behov for på skolen. Utesko er én ting, men på flere skoler er det nå også påbudt med innesko.

 

– På flere skoler er det påbudt med innesko, også på SFO. Da er det enten tøfler, sandaler eller enkle tøysko man ønsker seg. Her må du også tenke behov og bruk. Tøfler i ull og skinn er både praktiske og varme, og etterspurt blant flere. Men husk også at flere skoler har varmekabler i gulvene, og da blir tøfler for varmt. Da kan barnet gjerne bruke tøysko eller sandaler som er gode å gå med i stedet, forteller Sherri.

 

Joggesko 399,- fra Shoeday

Sneakers 399,- fra Shoeday

Strikksko 299,- fra Shoeday

 

 

Hold barna tørre på føttene

Når det gjelder sko til utebruk er det litt mer å velge i, også fordi temperatur og vær skifter fort.

– De fleste velger lette, enkle og stilrene joggesko til første skoledag. Da er det ikke kaldt i været og barna vil ha lette sko å løpe rundt i, sier Sherri. – Blinkesko er fortsatt populære, særlig til jenter! Joggeskoene bruker de til det blir kaldere i været, men noen velger også å gå rett på Goretex-sko for å slippe å kjøpe ekstra sko til høsten, forklarer hun. 

 

Å velge sko med litt høyde kan også være lurt, da disse varmer mer over anklene. Et par gummistøvler er også lurt å ha, og mange foreldre liker å ha et par stående på skolen slik at barnet alltid har et par tilgjengelig når det plutselig høljer ned.

Skofus termostøvel 499,- fra Skoringen

Viking vintersko med Goretex 899,- fra Skoringen

Viking sko med Goretex 1099,- fra Skoringen

 

 

Når det går mot høst og det blir våtere og kaldere ute, anbefaler Sherri å investere i sko med Goretex. Utvalget av andre sko med lignende kvaliteter er stort, men Goretex er unik på den måten at membranen, som ligger mellom fôret og overlæret, både er vanntett og pustende.

– Det gjør at barnet holder seg tørr hele tiden, og ikke blir våt eller klam på føttene. Vi er veldig glad i Goretex-skoene fra Viking og Ecco, som er unike sko hvis man vil investere i kvalitet. Ønsker man å gjøre en mindre investering, er også Softshell-skoene våre gode og vanntette, selv om de ikke puster på samme måte som Goretex gjør, forklarer Sherri.

 

Sko i Goretex og softshell fås som både høstsko – eller overgangssko, og som vintersko. Grensen sko selger også sko med sympatex, som er utviklet av kjedens eier, Eurosko. 

– Sympatex har samme funksjon som Goretex, og er en membran som er helt vanntett og som ligger skjult under overlæret. Du må skjære opp skoen for å se membranen, forklarer Lisbeth. – Flere av Euroskos barnesko kommer med Sympatex, som det selges mye av.

Thermostøvel 399,- fra Grensen sko 

Thermostøvel 399,- fra Grensen sko

Overgangssko 799,- fra Grensen sko

 

 

Cherroxen er også god å ha utover høsten, fordi fôret gjør at de er varmere enn gummistøvler, samtidig som de tåler vann bedre enn vanlig sko.

En annen sko som selger mer enn cherrox, er de populære dockbootsene.

– De er vanntette på toppen og funker godt både som cherrox og som gummistøvel, forklarer Sherri. – Det kan også være lurt å merke seg kvaliteten på de ulike utsalgsstedene, og at du hos oss får kjøpt dockbootsene av best kvalitet, forteller Sherri hos Skoringen.

 

– Neopren-støvlene ligner dockbooten, og er en super sko å ha både i barnehagen og på skolen. Den er ikke tung, sitter godt på foten, og har en enda bedre passform enn andre sko.

Lisbeth, Grensen sko

 

 

Grensen sko selger også dockboots, men også her har de utviklet en egen type sko med neopren, et syntetisk gummimateriale som brukes i dykkedrakter. 

– Neopren-støvlene ligner dockbooten, og er en super sko å ha både i barnehagen og på skolen. Den er ikke tung, sitter godt på foten, og har en enda bedre passform enn andre sko.

Støvletter 799,- fra Grensen sko

Støvletter 799,- fra Grensen sko

Vintersko 799,- fra Grensen sko

 

 

Til slutt er det noen foreldre som ønsker tursko til barna – sko som verken er vinterstøvler eller hverdagssko. – Da velger de sko som kan minne om fjellsko, og gjerne med Goretex, som barna kan bruke til og fra skolen og på turer med skolen. Disse skoene har en kraftigere såle, er spesielt gode å gå i og er vannavstøtende, forteller Sherri.

 

Sko fra Din Sko 

 

– Det er mange kunder som tror de ikke må impregnere verken Goretex eller Sympatex-sko, fordi de allerede er vanntette.

Lisbeth, Grensen sko

Tøfler 399,- fra Skoringen

Sandaler 499,- fra Skoringen

Sandaler 499,- fra Skoringen

 

 

Ikke glem dette

Og har du først investert i sko til barna, er selvsagt vedlikeholdet viktig. Her er både Sherri og Lisbeth nådeløse:

–  Skoene bør du impregnere én gang i uka, også vannavstøtende Goretex-sko. Materialet i skoene skal gjøre en viktig jobb med å puste og å holde vann ute, og da trenger de vedlikehold, forteller Sherri.

 

Lisbeth er enig.

– Det er mange kunder som tror de ikke må impregnere verken Goretex eller Sympatex-sko, fordi de allerede er vanntette. Det er jo nettopp for å gjøre sko vannavstøtende at vi vanligvis impregnerer dem. Men for Goretex og Sympatex-sko er det for at de skal holde seg pene lenger, og for at overlæret ikke skal trekke vann. For det blir tungt for barnet å gå med! forteller hun.

 

Både Skoringen og Grensen sko anbefaler også alle kundene å impregnere én gang i uka. Det er også langt enklere å holde skoene rene når de er impregnert, noe som igjen gjør at de holder seg lengre.

– Barn løper i sko flere timer om dagen og sliter derfor mer på skoene enn hva voksne gjør, sier Sherri. Da vil man at de skal holde seg lengst mulig.

 

Og hvordan rengjøre de når det trengs?

– Ikke i vaskemaskin, anbefaler Lisbeth. – Hold de under rennende vann og bruk en svamp eller børste for å få av støv og skitt. Ofte blir de veldig fine av dette. Pass på å ikke få vann nedi skoen. La dem tørke sakte, gjerne på varmekabler, og husk for all del å impregnere dem etter de er vasket! Da vil skoene holde seg mye lenger, avslutter Lisbeth.

 

 

Sist endret - 19 september 2017