Meny
 
Husk å slipe skøytene

Det mange glemmer når de kjøper skøyter

Å gå på skøyter er en super aktivitet for hele familien, og nye skøyter er stor stas. Men mange glemmer én vesentlig ting før de legger ut på isen. 

Du har kjøpt nye skøyter og isen venter, men skøyteopplevelsen blir kanskje ikke like god som du trodde. Marcus hos XXL på Strømmen Storsenter kan forklare oss hvorfor. 

– Skøyter kommer ikke ferdig slipt fra leverandøren og må slipes før bruk, noe mange ikke vet. Skøytene i butikk er avrundet, og da får du ikke sparket godt nok fra på skøytebanen. Sliping fjerner denne avrundingen, slik at du får et bedre grep på isen og går bedre på skøytene, forklarer Marcus. Bruk og type is avgjør hvor ofte skøytene bør slipes. 

– Går du på ute-is som ikke er laget av profesjonelle, er isen mer ruglete og skøytene får mer juling. Da bør de slipes etter cirka seks gangers bruk. Går du i hall er isen helt glatt, og her kan du kanskje gå ti ganger før du sliper, sier han. Mange har tilgang på slipemaskin i skøytehaller, eller det kan gjøres hos XXL for en femtilapp.

 

 

 

Velg riktig skøyte. Skal du kjøpe nye skøyter, skilles det på hockeyskøyter og kunstløpsskøyter for voksne og barn, og justerbare skøyter for barn. Hva du velger avhenger av bruk og krav til kvalitet. 

– Justerbare skøyter passer for dem som ikke går mye. De kan justeres over tre størrelser, så her slipper du problemet med at barna vokser fort ut av dem, sier Marcus. Justerbare skøyter er mykere i stålet enn andre skøyter, og bør slipes oftere på grunn av dette. 

– Hockeyskøytene kommer i en høyere kvalitet, og mange velger disse selv om de ikke spiller hockey. Her er det viktig at skøytene ikke blir for store. Hobbybrukerne bør ha litt ekstra rom for å få plass til en ullsokk, mens hockeyspillerne gjerne bruker en tynn, teknisk ullsokk, sier Marcus.  

 

Kunstløpskøyte junior 299,- fra Davos/G-MAX

Skøyter for barn 699,- fra Frost/G-MAX 

Ishockeyskøyte senior 399,- fra Baud/G-MAX

 

Støtten du får i skøyten er også like viktig som kvaliteten på stålet. 

– Et barn som går mye på skøyter og kanskje er med på hockeylag, bør ha en skøyte med stiv overdel som gir nok støtte til anklene. Hvis overdelen ikke gir støtte, vil skøytene stå skrått innover på isen, og barnet vil oppleve å bli fortere sliten fordi kreftene brukes på å holde seg stabil.

Skøyter oppfører seg forskjellig over tid, men alle er stive i starten. 

– Fordelen med de dyrere skøytene er at de blir mykere å gå i etter hvert, samtidig som de fortsatt klarer å gi støtte, sier Marcus. 

Hockeyskøyter ligger på en pris fra 500 kroner til 2000 kroner for barn, og opp mot 3000 kroner for voksne. Justerbare skøyter er mykere i overdelen og ligger fra 500 kroner til 1000 kroner. De rimeligste skøytene hos XXL er kunstløpsskøyter som ligger fra 149 kroner til 700 kroner. 

 

Kunstløpskøyte junior 599,- fra Reebok/XXL

Ishockeyskøyte barn 399,- fra Bauer/XXL

Ishockeyskøyte Supreme S170 Junior 2499,- fra Bauer/XXL

 

 

Enkelt vedlikehold. Riktig tilbehør er også en god investering. En hjelm skal beskytte godt bak eller på siden fordi det ofte er der smellet kommer hvis du faller, og for hockeyspillere er det påbudt med gitter på hjelmen. Knebeskyttere eller en hockeybukse er god å ha hvis det blir knall og fall, og ullsåler med aluminiumsinnlegg i skøytene isolerer godt mot kulden som kommer fra isen. 

– Til slutt er kalosjer noe av det viktigste du kan ha for vedlikehold av skøyter, forklarer Marcus. – De beskytter stålet og beskytter bagen og underlag mot spisse skøyter. Har du det på plass, og husker slipingen, har du forhåpentligvis en god skøytesesong i vente!

 

 

Sist endret - 22 november 2017